Bize Ulaşın

İçindekiler

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir?

Yapısal Veri (Structured Data), Schema.org ve JSON-LD kavramlarını daha önce duymamış olabilir ve bu terimlerin tam olarak neye karşılık geldikleri konusunda pek detaya inmemiş de olabilirsiniz.
Bu blog yazımızda;
  • Structured Data nedir?
  • Ne işe yarar?
  • SEO ile ilişkisi Soruların cevaplarını bulabilirsiniz!

Yapısal Veri Nerelerde Kullanılır?

Yapısal veri, arama verilerinizi arama motorları için anlamlandıran kodlardır. Arama motorları kodları okuyarak; bunları görüntüleme sonuçlarında (Rich Snippet) kullanır. İstediğiniz kod parçasını kolaylıkla web sayfanıza yerleştirebileceksiniz.
Örneğin; Yemek tarifleri içeren bir web siteniz olduğunu düşünelim.Sayfanıza bu yapısal verileri eklemeniz durumunda, arama motorlarındaki sonucu değiştirebilirsiniz. Arama sonuçlarında gösterilen sonuçlara zengin görsel içerik yani Rich Snippet denememin nedeni de budur. Zengin içerik şöyle görünür: Yukarıdaki başlıkla birlikte URL’in arama sonuçlarında çıkması, yazı içerisindeki bazı detayları görebilmeniz için web sitenize Yapısal Veri (Structured Data) eklemeniz gerekecektir. Pek çok alan için tanımlanabilir yapılandırılmış veri mevcut ve her zaman bir kod formatıdır.
Örneğin, kitaplar, incelemeler, filmler ve e ticaret mağazanız için yapılandırılmış veriler mevcuttur. Bu veriler yardımıyla arama sonuçlarınızda çıkacak Rich Snippet’lara daha fazla ayrıntı eklemiş olacaksınız. Tüm bu çalışmalar sonucu hangi Rich Snippet sonuçlarının desteklediğini görmek için Google’ın Arama Galerisi’ne göz atmanız yeterli olacaktır. Google bu verileri eklemiş olsanız bile sayfanızın her zaman Rich Snippet sonuç içeriğini oluşturmaz ya da göstermez. Bunu yapmayı da size garanti etmez ancak yapabileceğiniz tek şey; sayfanıza bunları destekleyen formatları ekleyerek , Google’ın bu formatları algılaması ve sonuç sayfanızda size ait verileri istediğiniz şekilde (Rich Snippet) şeklinde yayınlamasını beklemek olacaktır!

Yapısal Veri Oluşturmanın Faydaları Nelerdir?

Bu çalışma size arama motroları aranma sonuçlarında istediğiniz değişikliği yapmanıza izin verecektir. Arama motorlarına tarifinizde hangi içeriklerin bulunmasını istediğinizi detaylandırabilirsiniz. Google, tüm bu bilgileri anında kavrayabilecek ve arama sonuçlarında göstermeye karar verebilecektir. Structured Data bu sebeple Google’da web sitenizdeki bir sayfa hakkındaki ayrıntılı bilgileri anlatmak için kullanabileceğiniz mükemmel bir araçtır.
Google arama motorlarında, daha sonrasında bilgilendirici, zengin arama sonuçları oluşturmak için bu bilgileri kullanabilecektir.

Schema.org Nedir?

Schema.org, arama motorları tarafından desteklenen yapısal veri biçimleme kodlarını bulabileceğiniz Google tarafından yönetilen büyük, arama motorları tarafından ortaklaşa geliştirilen bir çevrimiçi projedir.
Kod örneklerini sitenizde kullanabilmeniz için ücretsiz edinebilirsiniz ancak; mevcut kodu sizin gereksinimlerinize uyduracak şekilde uyarlamanız gerekmektedir. Varolan kodları kullanarak kendi web sitenize uyarlamak isterseniz aşağıdaki adrese göz atabilirsiniz.
https://schema.org/docs/schemas.html
Örneğin, sitenizde tişört satıyorsanız eğer, hangi renk tişörtleri sattığınızı ve snippet’inizde hangi boyutları sunduğunuzu rahatlıkla gösterebilirsiniz. Schema.org/Product’ı araştırmalı ve hangi olasılıkları değerlendirebileceğinizi öğrenmelisiniz.
Schema.org’da kod örneklerini kopyalayabilir; kopyaladıktan sonra, kodu özel tercihlerinize uyarlayabilirsiniz.

JSON-LD nedir?

Sayfa başlığındaki komut dosyası etiketlerini kullanarak “html” gövdesinden ayrı tutulan bir JavaScript gösterim biçimidir. Bu işlemle birlikte şema işaretlemesinin gelişimini kolaylaştırarak; yapısal veri oluşturmak için özellik etiketlerinin etrafındaki içeriği dikkatli bir şekilde ifade etmeyi gerektirmez. JSON-LD bu sebeple en popüler format uygulamalarından biridir. JSON-LD, Schema.org’un işaretlerinden bir tanesidir. Bu işaretler kod yazmanın size bir yolunu sunmaktadır. Schema.org’da, Microdata veya RDFa gibi başka işaretlemeler de mevcuttur. JSON-LD’yi her zaman kullanmanızı öneririz, çünkü sitenizi diğer işaretlemeler kadar kolay kırmaz, bununla birlikte Google’ın da tercih ettiği bir biçimdir.

Yapısal Veriler İçin SEO’nun Önemi

Yapısal veri SEO için önem taşır, çünkü bu sayede Google sayfanızın ve web sitenizin içeriği hakkında kolaylıkla bilgi edinir. Google taradığı bir sayfayı arama sonuçlarında gösterebilmesi için onun ne hakkında olduğunu bilmesi gereklidir. Bu durumda Yapısal verileri kullanmak, Google ile konuşmak ile aynı anlamı taşır. Yapısal veri işlemi; Google’a sitenizin ne hakkında olduğunu anlatmanın kolay ve pratik bir yoludur.