Ana Sayfa > Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça Sorulan Sorular
Web siteniz sıralamada yükselmek konusuna zorluk çekiyorsa, işe bir SEO analizi ile başlamak isteyebilirsiniz. Web sitenizin eksikliklerini belirlemek için tam kapsamlı bir analize ihtiyacınız var. Bu sayede eksiklikleri giderebilir, hataları düzeltebilir ve sitenize daha sağlam bir altyapı sağlayabilirsiniz. Böyle bir denetim, web sitenizi hedefli anahtar kelimeleriniz için sıralamayı engelleyen, site iç ve dış alanlardaki aksaklıkların veya eksikliklerin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Analiz sürecinin bu bölümünü çok daha verimli hale getirerek, temel teknik sorunları oldukça kolay bir şekilde tanımlamanıza yardımcı olabilecek SEO tarama araçları vardır. Bir denetim tipik olarak teknik bir analizle yetinmez. Bir web sitesinin sıralama yeteneğinde içeriği ve bağlantı profili de önemli bir rol oynar. Kaliteli içeriğe veya otoriter bağlantılara sahip değilseniz, oldukça rekabetçi arama sonuçlarında iyi bir sıralamaya sahip olmanız zor olacaktır.
Günümüzde, tüm arama sorgularının %60’ından fazlası mobil cihazlardan yapılmaktadır. Google, mümkün olan en iyi arama deneyimini sunmak için mobil kullanılabilirliklerini geliştiren web sitelerini daha tercih edilebilir görmektedir.
Daha iyi bir mobil uyumluluğa sahip olmak için yapılabilecek birkaç şey vardır. En yaygın yöntem, web yöneticilerinin, görüntülemekte olduğunuz tarayıcının boyutuna göre ayarlayacak duyarlı (responsive) tasarımlar oluşturmasıdır. Diğer yöntemde ise siteler görüntülenecek platforma göre sitenin her iki farklı versiyonuna da sahip olurlar ve sunucular cihazı tanıyarak ilgili tasarımı kullanıcıya sunarlar.
Mobil sayfaların yüklenme hızı da SEO açısından önemlidir. Google, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) adlı bir projeye destek vermeye başlamış ve bu çerçevede 2016 yılından itibaren AMP listelerini mobil arama sonuçlarına entegre etmeye başlamıştır.
Aramaların çoğunluğunun artık mobil tabanlı olduğundan, Google dizinlerini mobil öncelikli oluşturmaya başlamıştır. Bu, Google’ın birincil web sayfası dizini olmuş ve 2017’nin sonundan bu yana yavaş yavaş yayılmaya devam etmektedir. Siteniz mobil uyumlu değilse endişelenmeniz gerekiyor mu? Belki kısa vadede gerekmiyor olabilir, ancak gelecek aylarda bu sorunun cevabı net olarak evet olacaktır. İyi bir mobil deneyim sunan web siteleri, arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almaya başlayacaklar.
Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının web sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olacak verilerdir. Bu, bilgilerin HTML işaretlemesini standartlaştırmak için Schema.org; Google, Bing, Yandex ve Yahoo iş birliğiyle oluşturulmuştur.
Yapılandırılmış verilerin arama sıralamanızı iyileştirebileceğine dair kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, tıklama oranınızı artırabilmeniz için listelerinizi daha iyi hale getirmenize yardımcı olabilir. Tıklanmaların oranı, yaygın olarak bir sıralama faktörü olarak kabul edilen bir unsurdur.
Aşağıdakiler, yapılandırılmış verilerin bir sonucu olarak bazı gelişmiş listeleme özellikleridir:
- Yıldız derecelendirmeleri ve inceleme verileri
- Bilgi grafikleri
- Arama sonucundaki tıklanabilir alt kategori listeleri
- Arama sonuçlarında rich snippet box
Bir başlık etiketi (title tag), arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) bulunabilen tıklanabilir başlığı oluşturan etiket yapısıdır. Başlık etiketi, arama-tıklama oranı için son derece önemlidir. Arama yapan bir kullanıcının sayfanız hakkında okuyacağı ilk şeydir ve dikkatlerini çekmeleri ve sitenize tıklarlarsa aradıklarını bulmaları konusunda onları ikna etmek için çok az zamana sahipsinizdir.
Başlık etiketleri yazmak için bazı ipuçları:
- Başlık etiketleri, web sayfasının içeriğiyle alakalı anahtar kelimeler içermelidir.
- Önemli anahtar kelimeleri başta kullanmalısınız.
- Başlıkları 50-60 karakter uzunluğunda tutmaya çalışın. Google yaklaşık 600 piksel genişliğe yer veriyor ve burada 60 kelimelik bir başlık bu alanın %90’ına sığacaktır. 600 pikselin dışına taşan URL uzantıları olduğunda, Google kısaltılmış bir başlık gösterecektir ve başlığınız sizin amaçladığınız etkiye sahip olmama durumuyla karşı karşıya kalabilir.
- Mümkün olduğunca, başlığı geliştirmek için sıfatlar kullanın. Örnek: Kapsamlı SEO
- Başlığınızı anahtar kelimelerle doldurmayın. Spam olarak görünecek ve kullanıcıların tıklamaları daha az olacaktır.
- Çift başlıklı web sayfalarına sahip olmayın. Her sayfa kendi benzersiz içeriğini doğru bir şekilde tanımlamalıdır.
- Yeterli alan varsa, marka adınızı eklemeyi deneyin. Bu, marka bilinirliğini arttırmanın harika bir yolu olabilir. Zaten güçlü bir markanız varsa, bu, arama listenizdeki tıklama oranını arttıracaktır.
Meta açıklama etiketi (bir web sayfasının içeriğini arama yapan kullanıcıya açıklayan etiket yapısıdır. Description, arama motorunun sonuç sayfalarında (SERP’ler), bir arama listesinin başlığı ve URL’sinin altında bulunabilir. Description, bir sıralama kriteri olmamakla birlikte, SEO açısından önemli bir rol oynar. İlgili, iyi yazılmış, uygun bir açıklama sağlarsanız; arama sonuçlarının tıklama oranı büyük olasılıkla daha yüksek olacaktır. Bu, tıklama oranının bir arama sıralaması faktörü olması nedeniyle, daha yüksek bir trafik payına ve arama sıralamasında potansiyel bir iyileşmeye yol açacaktır.
Açıklama etiketleri yazmak için bazı ipuçları:
- Anahtar kelimeler kullanın, ancak bunlarla spama düşmeyin. Bir arama sorgusu içindeki anahtar kelimeler açıklamada vurgulanır.
- Description etiketinin uzunluğu 150 – 160 karakter arasında olmalıdır.
- Web sayfasının içeriğini doğru bir şekilde tanımlayın. İnsanlar yanlış yönlendirilirse, hemen çıkma oranınız daha yüksek olacaktır ve potansiyel olarak bu sayfa konumuna zarar verebilir.
Meta anahtar kelime etiketleri (web sayfalarının alakalı olduğu anahtar kelimelere ilişkin arama motorlarına yön göstermek için tasarlanmış etiket yapısıdır. 2009 yılında hem Google hem de Yahoo, etiketi bir süredir kullanmadıklarını açıkladı ve 2014’te Bing de aynı şeyi kabul etti.
Başlık etiketi (heading tag), bir web sayfasındaki her başlığın önem seviyesini belirten HTML kodudur. Büyükten küçüğe 6 farklı başlık ve alt başlık kullanabilirsiniz: H1, H2, H3, H4, H5, H6. Genel olarak bir makale, kategori, ürün veya hizmetin adı genellikle en belirgin ve önemli başlık oldukları için H1 Etiketi verilir.
Bir web sayfasının optimizasyonunda başlıklar önemli bir rol oynar .SEO açısından, web sayfasının ana temasını belirten, yalnızca bir H1 etiketi kullanmanız en iyisidir. Diğer tüm başlıklar önem seviyelerine bağlı olarak H2-H6 arasındaki başlık etiketlerini kullanmalıdır. Optimizasyon açısından birden fazla H2-H6 etiketi kullanmakta herhangi bir sıkıntı yoktur.
Google, arama yapan kullanıcıların daha güvenli bir web deneyimi sahibi olması için web yöneticilerine web sitelerini güvenceye alması konusunda baskı yapıyor. Google’ın arama motoru için güvenli deneyimler önemlidir. Arama yapan kullanıcıların, görüntülenen sonuçların güvenilirliğine güveniyorlarsa, gelecekte Google’ın arama motorunu kullanmaya devam etme olasılıkları daha yüksek olacaktır.
Google’ın, web yöneticilerini sitelerini güvende tutmaya teşvik etmek için iyi bir nedeni olsa da web yöneticileri de güvenlik konusunda aynı derecede hemfikirdir. Potansiyel müşteriler çevrimiçi bir ürün satın aldıklarında, ilgili sitenin güvenli olan versiyonunda olmayanına göre bu işlemi tamamlamak konusunda kendilerini daha güvende hissedeceklerdir.
Web yöneticilerini web sitelerinin güvenliğini sağlamasına teşvik etmek için Google, SSL’yi bir arama derecelendirme faktörü olarak algoritmasına entegre etmiştir. SSL sertifikası olan web siteleri, bu sertifikaya sahip olmayanlara göre arama sonuçlarında daha fazla avantaj sahibi olacaklardır. Bu sertifikaya sahip olmak SEO açısından çok büyük bir etkiye sahip olmasa da diğer tüm faktörlerle birleştiğinde bir adım öne çıkmanızı sağlayacaktır.
Sayfa hızı, bir web sayfasının tamamının yüklenmesi için gereken süredir. Google’ın mobil ilk dizini ile, sayfa hızı bir sıralama faktörü olarak önemli bir rol oynar.
Bir kez daha, Google’ın kullanıcı deneyimine ne kadar önem verdiğini görmüş olduk. Doğal olarak, bir web sitesini ziyaret edenler, sayfaların yüklenmesini beklemek istemezler. Web sayfanızın yüklenmesi ne kadar uzun sürerse, kullanıcıların ayrılması (bouncing) ve rakibinizin sitesini ziyaret etme şansı o kadar artacaktır. Yapılan testler sonucunda 1 saniyelik bir web sayfasının yüklenme süresi ile 5 saniyelik bir sayfanın yüklenme süresi arasındaki farkın, ziyaretçinin %90 oranında ayrılma şansını arttırdığı sonucuna ulaştı.
Site Hızı aynı zamanda bir sıralama faktörü olduğu için, ziyaretçilerin web sitenizden hemen çıkma oranına da dikkat etmenizi gerektirir. Sitenizden hemen çıkanlar sadece SEO açısından değil, sizin muhtemel kazanç fırsatlarınız açısından da zararlıdır. Google bu ölçümleri önemser çünkü arama yapan kullanıcıların görüntülenen sonuçlardan memnun kalmasını sağlamak zorundadır.
Sayfa hızını artırmak için yapabileceğiniz birkaç şeyi aşağıda listeledik:
- Dosya sıkıştırmayı etkinleştirme
- CSS, Javascript ve HTML’yi küçültme
- Sayfa yönlendirmelerini azaltmak
- render-blocking JavaScript’i kaldırma
- Tarayıcı önbelleğini kaldırma
- Sunucu yanıt süresinin iyileştirilmesi
- CDN (İçerik Dağıtım Ağları)’leri kullanma
- Resimlerin boyutlarını optimize etmek
URL’ler, arama yapan bir kullanıcının ilk göreceği şeylerden biridir. URL’nin yapısı yalnızca arama listelerinizin tıklama oranlarını etkileme becerisine sahip değildir, aynı zamanda web sitenizin arama sıralamasını da etkileyebilme kapasitesine sahiptir.
- URL’deki Anahtar Kelimeler: Sayfanın içeriğini doğru bir şekilde temsil ettiği sürece URL’ye anahtar kelimeler eklemek iyi bir yöntemdir. Bu, arama kullanıcısına sayfanın aradıkları içeriği içerdiği ve ayrıca önemli anahtar kelimeleri arama motorlarına takviye ettiği konusunda ek güven sağlayacaktır. Mavi ayakkabı örneğimize bakacak olursak, bir URL şöyle görünür: “/mavi-ayakkabilar/”
- Sayfa URL’lerini Anahtar Kelimelerle Doldurmayın: Bazen az çoktan fazladır. Bazen çok fazla anahtar kelime doldurmak, fayda beklerken zarara yol açabilir Aşırı optimizasyon yaptığınızda, bu sefer de arama kullanıcıları spam görünümlü bir URL gördüklerini düşüneceklerdir ve bu da tıklama oranlarınıza zarar verebilir. Hatta, arama motorları sistemi kandırmaya çalıştığınızı bile düşünebilir. Anahtar kelime ile doldurulmuş bir URL şöyle görünür: “/ayakkabilar/mavi-ayakkabilar/mavi-suet/en-iyi-mavi-suet-ayakkabilar/”
- URL Uzunluğuna Dikkat Edin: URL uzunluğunuzu minimumda tutmaya çalışın. Google, çok uzun olan ve tıklama oranınızı etkileyebilecek URL’leri kısaltma yoluna gider.
- Dinamik URL Satırlarından Kaçının: Mümkün olduğunda, sembol ve sayıları içeren dinamik bir URL’ye karşı anahtar kelimelerin bulunduğu statik bir URL belirlemeye çalışın. Dinamik bir URL şöyle görünecektir: “/cat/?P=3487”