Bize Ulaşın

İçindekiler

Reklam Alaka Düzeyi Nedir? Nasıl Arttırılır?

Reklam Alaka Düzeyi; reklam verenin sunduğu reklam kampanyasının içeriği ile kullanıcı aramalarının eşleşmesini ifade eder. Google, sunduğunuz çeşitli içeriklerin (açılış sayfanızda, reklam kopyaları ve hedeflenmiş anahtar kelimelerle) kullanıcı aramalarıyla ne kadar uyumlu olduğunu analiz edip, çok yönlü bir yaklaşım kullanarak alaka düzeyini belirlemenize yardım eder.
Kullanıcıların aradıkları içerik ile reklam içeriği arasındaki alaka düzeyi arttıkça, bu durum Google reklamları için daha büyük anlam ifade edecek ve faydalı hale gelmeye başlayacaktır.
Bu çalışmayı yaparken önemli olan Google AdWords için belirlediğiniz ve reklam için ödediğiniz anahtar kelimelerin , kullanıcı aramalarıyla uyumlu olması ve size potansiyel müşteri sunması olacaktır. Belirlediğini anahtar kelimelere blog yazılarınızda yer vermeniz, açılış sayfalarınızda kullanılması vb. yöntemlerle vurgulanması bu durum için uygun olacaktır.
Örneğin, hedef kitleniz “Doğu Karadeniz Gezisi” için arama yaparsa ve Doğu Karadeniz’de çoğunlukla paket turlardan bahseden ve dış mekanlarda tatil yapmakla ilgili çok az kelime içeren web siteniz varsa, alaka düzeyi düşüktür anlamı taşır.
Web siteniz, açılış sayfanız, blog yazılarınız ve reklamlarınız “Doğu Karadeniz ve çevresinde görülmesi gereken muhteşem yerler” hakkında yararlı bilgiler sunuyorsa, ortalamanın üstünde bir Reklam Alaka düzeyi puanınız var demektir.

Üç farklı “Durum”

Kullanıcılar ilgili anahtar kelimelerin aramasını yapıp reklamınıza tıkladıktan sonra web sitenizde yanıltıcı ve alakasız içerikler görürseler web sitenizi terk ederek rakiplerinizin reklamlarına tıklayacaklardır. Google Arama Motoru, kullanıcılarını doğru anahtar kelimelere yönlendirerek onlar için en uygun olan içerikleri karşılarına çıkartmayı amaçlamıştır..
Anahtar kelimelerinizin Reklam Alaka Düzeyi durumunu öğrenmek için, Kampanyalar sayfanızdaki Anahtar Kelimeler sekmesine giderek, verilen anahtar kelimenin yanındaki konuşma balonu simgesinin üzerine gelebilirsiniz. Anahtar kelimeniz veya arama dizeniz ‘ortalamanın üstünde’, ‘ortalama’ veya ‘ortalamanın altında’ olarak derecelendirilebilir. Bu durumun reklam veren diğer kişilerin performansıyla da alakalı olduğunu unutmamak gerekir.
Adından da anlaşılacağı gibi, “ortalamanın” veya “ortalamanın üstünde” statüsüne sahip olmak, anahtar kelimenizin oldukça alakalı olduğu ve aynı alandaki rakiplerle karşılaştırıldığında daha fazla faydalı ve doğru içeriğe erişmelerine yardımcı olduğunuz anlamına gelir. ‘Ortalamanın altında’ olma durumu ise reklamlarınız için olumsuz bir durum teşkil edebilir. Bunun anlamı anahtar kelimenizin arama yapanlar için fayda sağlamadığıdır.
Hedeflenmiş anahtar kelimeleriniz veya arama teriminiz çok geniş tabanlı olabilir veya açık olmayabilir. Örneğin, “Karadeniz Gezisi” veya “Doğu Karadeniz Seyahati” teklifleri, Yedideğirmenler Tabiat Parkı’ndaki çadırlarda veya geçici kamplarda “sıradışı” macera gezisi teklif ediyorsanız çok açık olabilir.
Daha hedef odaklı, sıkı temalı bir reklam grubu oluşturmayı deneyin ve reklamlarınızın hizmet teklifinize daha yakından uymasını sağlamak için daha küçük bir anahtar kelime kümesi arasından seçim yapın.

Yüksek Kalite Puanı ve Reklam Alaka Düzeyi ile İlişkisi

Anahtar kelimenizin Yüksek Kalite Puanına sahip olması ve hala Reklam Alaka Düzeyi (veya bunun tersi) için düşük ücret alması mümkündür, çünkü AdWords, anahtar kelime kalitesini belirlemek için farklı bir değişken kümesine bakar.
Örneğin, ‘Yedideğirmenler Tabiat Parkı’ anahtar kelimesiyle arama yapmak için yüksek kalitede puan alabilirsiniz, çünkü benzersiz bir arama terimidir, ancak ‘lüks çadırda konaklama’ veya ‘göz alıcı kamp’ kelimeleri için, yeterli anahtar ziyaretçi elde edemeyebilirsiniz. Genel performansı artırmak için bireysel faktörlere yakından bakmak ve içeriği bağlamıyla düşünerek daha iyi değerlendirmelisiniz.

Sonuç

Reklam Alaka Düzeyi, Google’ın hem ziyaretçiler hem de reklam verenler açısından doğru içerikte buluşmalarını, yani arama teriminin sadece tam benzerliklerine değil, bağlamına uygun alakasını da dikkate alarak anlamsal yakınlığına bakan bir kavramdır.
Reklam veren olarak içeriklerinizi ve anahtar kelimelerinizi tüm bu konuları göz önünde bulundurarak değerlendirmeniz; kaynaklarınızı daha etkin kullanmanıza yardımcı olacaktır.