Bize Ulaşın

İçindekiler

Hosting Nedir? Doğru Hosting Firması Nasıl Seçilir?

Web sitelerinin internet üzerinde kullanıcıların erişimine açık hale gelmesi için bir alana ihtiyacı vardır. Hizmet sağlayıcılarıyla gerçekleştirilen bu alan hizmeti, web sitelerinin üzerinde veri depolama ve paylaşma işlevini sağlar. Hosting firmaları ise pratikleştirilmiş yöntemlerle bu hizmetleri web siteleri için kullanışlı hale getirir ve uygular. Bu konuda bir ihtiyacınız geliştiyse, “Hosting nedir?” ve “Doğru hosting firması nasıl seçilir?” sorularının cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Web Hosting Nedir?

Web siteleri, belirli bir alan üzerinde kurulur ve ölçülebilir miktarlarda veri depolama gereksinimleri vardır. Bu gereksinim de ancak hosting ile giderilebilir. Web sitenizi eviniz, hosting’i ise ikamet ettiğiniz şehir olarak örneklendirirsek, hostingin misyonu daha anlaşılır olacaktır.
İngilizce bir kavram olarak hosting, “web barındırma” terimini ifade eder. Hosting hizmeti, web siteleri üzerinde yer alan verilerin bir bilgisayarda depolanması ve kullanıcıların erişimine açık olması için sunulan bir hizmettir. Verilerin depolandığı bu bilgisayara “web sunucusu” ya da “server” adı verilir. Server’lar sistem bakımından kişisel bilgisayarlardan daha donanımlıdır ve daha geniş depolama alanına sahiptir.

Web Hosting Nasıl Çalışır?

Web hosting hizmeti, temelde web sitelerinin içerisinde paylaşıma sunulan verilerin internet üzerinde yayılmasına ve kullanıcıların bu bilgilere kolay erişimine imkan verir. Bu sayede internet erişimine sahip olan herkesin sunulan web sitesine ulaşması sağlanır. Web hosting sağlayıcısı, web sitelerine üç temel hizmet sunar. Bunlar:
Alan Adı: Web sitelerinin etki alanını belirlemek için alan adına ihtiyacı vardır. Hosting sağlayıcısı ilk olarak kullanılabilir bir alan adı belirlemenizi sağlar.
Sunucu: Web sitelerinin internette barınmasını sağlayan hosting alanıdır. Site üzerindeki trafikten sunucu sorumludur.
Depolama Alanı: Web sitelerinde kodlar aracılığıyla resim, metin, video ve benzer medya dosyalarının depolandığı alandır. Hosting hizmeti, web siteniz için dosya depolama alanı sunar.
Her hosting sağlayıcısı, bu alanı sağlamak durumundadır. Bu alan ve hizmetlerin yanı sıra web hosting, farklı özellikler de sağlamalıdır.

Web Hosting Türleri

Teknolojik gelişmeler ışığında web siteleri ve kullanıcılar için daha farklı hizmetler geliştirilmiştir. Bu hizmetler doğrultusunda ise; ihtiyaç duyulan farklı hosting türleri ortaya çıkmıştır. Bu türlerin tanınması doğru hizmet sağlayıcı seçimi için oldukça önemlidir. Ortaya çıkan farklı hosting türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1. Paylaşımlı Web Barındırma

Bir web sitesinin farklı web siteleri ile aynı sunucuda yer almasına olanak veren bir sistemdir. Bu sistem, hosting şirketlerinin büyük çoğunluğu tarafından kullanılmaktadır. Uygun maliyetli ve basit kurulumu sayesinde, daha az trafikle işlevini sürdürebilecek pratik web siteleri için uygundur. Özellikle kişisel siteler, küçük ve orta ölçekli firmalar için idealdir. Bu seçenekte güvenlik unsuruna özellikle dikkat edilmelidir.

2. VPS Hosting

VPS yani “Sanal Özel Sunucu” birden fazla web sitesine hizmet sağlarken özel sunucu olarak görünür. Paylaşımlı hosting ile özel makine arasında farklı bir seçenek olarak sunulmuştur. VPS’nin paylaşımlı hostinge göre en büyük farkı kullanıcıların yapılandırmak konusunda tam erişime sahip olmasıdır. Söz konusu yapılandırma olanakları sayesinde VPS Hosting kullanıcıları, web siteleri üzerinden istedikleri özelleştirmeleri kolaylıkla yapabilirler. Bu hizmet sayesinde düşük maliyetli özel sunucu esnekliği sağlanabilir.

3. Özel Hosting

Özel sunucu olarak da anılabilen bu hizmet, sunucuların tamamına sahip olma avantajı sunar. Ancak paylaşımlı hosting’e göre daha pahalıdır. Özellikle çok fazla trafiğe sahip olan ve fazla sunucu kontrolü gereksinimi olan siteler için tercih edilebilir. Fazla sunucu kontrolü, özellikle web sitesinde belirli bir miktarın üzerinde bulunan verinin, birden fazla sayıda sunucu üzerinde depolanmasını sağlar. Özel hosting’in kullanımıyla veriler, farklı sunucular üzerinden daha hızlı ulaşılabilir hale gelir. Yazılım ve güvenlik konusunda da tam denetim sağlayan bu hizmetin kullanımı için teknik uzmanlık gerekecektir.

4. Bulut Hosting

En kapsayıcı hosting hizmeti olarak ortaya çıkan bulut hosting, birden fazla sunucu üzerinde çalışma imkânı sağlar. Sonsuz disk alanı ve güvenilir bant genişliği sunan bu hizmet, daha yüksek maliyet gerektirebilir.

5. Bayi Hosting

Bayi hosting, hosting sunucusu üzerinden üçüncü bir web sunucusuna hosting alanı sağlayan bir sistemi ifade eder. Şöyle ki; bayi hosting web 3.0’ın sağladığı olanaklarla kendi web sitesini ya da sanal mağazasını oluşturmak isteyen internet kullanıcılarına, barındırma hizmeti sağlamaktadır. Bu sayede internet siteleri üzerinde kullanılan kodlama bilgilerine sahip olmayan girişimciler, bayi hosting sayesinde daha basitleştirilmiş sayfa oluşturma seçeneklerine ulaşabilir. Bu doğrultuda kiralanan hosting alanına birden fazla sayıda web sitesi kurmak mümkündür. Dolayısıyla, bayi hosting sistemiyle, küçük çaplı web hosting şirketleri müşterilerine hosting hizmeti sağlayabilmektedir. Bu sisteme göre orijinal barındırma hesabı, bayi konumuna geçer ve buradan alınan hosting üzerinden kullanıcı kendi hosting ağını oluşturabilir.

WordPress Hosting Nedir?

WordPress, web sitesi oluşumu için kod bilgisine ihtiyaç duymadan kullanılabilen bir hosting seçeneği sağlar. Kullanışlı ve kolay bir sistem olarak sunulan bu sistem üzerinden, web sitesi sahipleri rahatlıkla paylaşım yapabilir. Dünyanın en bilinen firmalarının da aralarında bulunduğu %36’lık bir kesim WordPress üzerinden web sitesi yönetiyor.
Çok sayıda eklenti ve özelliği kullanıma sunan WordPress, işlevsel web siteleri oluşturmak konusunda gerekli bütün donanımları altyapısında bulundurmaktadır. Bu özellikleriyle WordPress kullanıcıların ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamaktadır.

Web Hosting ile WordPress Hosting Arasındaki Fark

Web sitelerinin yönetimi konusunda büyük kolaylıklar sağlayan WordPress, özellikle bloggerlar ve sistemli bir şekilde içerik üreten web site sahipleri tarafından sıkça kullanılmaktadır. Kullanıcıların ilk tercihlerinden biri olmasına karşın, bazı sistematik sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda web sitelerinin yavaşlamasına neden olabilen bu sistem için, daha yüksek performans sağlamak adına WordPress, hosting paketi sunuyor. Bu doğrultuda web hosting ile WordPress Hosting arasındaki farkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
  • CDN hizmetleri WordPress üzerinden ücretsiz olarak sağlanır.
  • WordPress Hosting üzerinden sağlanan CPU ve Ram özellikleri web hostinge göre daha yüksek olarak sunulur.
  • WordPress veri tabanından kaynaklanan eksiklikler sunulan hosting üzerinden giderilebilir.
  • Önbellek sorunlarının çözümü için WordPress Hosting, özel yazılımlar sunar.
  • WordPress’te günlük bazda alınan yedeklemeler web hostingde belirli zaman aralıklarında alınabilir.
  • WordPress üzerinden yüklü gelen Woocommerce, Mailchimp gibi eklentiler büyük oranda kolaylık sağlarken web hosting seçeneğinde eklentiler manüel olarak eklenir.
  • Web hosting seçeneğinde bütün işlemler manüel yapılırken, WordPress Hosting’de pratik işlemlerle gerçekleştirilir.
  • WordPress SSL sertifikalarını ücretsiz olarak sunarken web hostingin şartları farklıdır.

Hosting Firması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hosting hizmetlerinin kullanımı, ihtiyaca yönelik planın seçilmesiyle başlar. Sonraki adımda ise hizmetin sağlanacağı firmanın sunacağı faydalara odaklanmak gerekir. Bu aşamada, firmaların sunduğu hosting seçenekleri üzerinden bazı değerlendirmeler yapılmalıdır. Kişisel alan adı, SSL sertifikası ve çeşitli eklentilerin nasıl yönetileceği ve sunulan hizmetin garantisi değerlendirmede büyük önem taşır. Bu doğrultuda hosting firması seçerken dikkat edilmesi gereken unsurları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Sınırsız Hizmet Kapsamı: Web hosting planlarında bant genişliğinden boş alana, depolamadan eklentilere kadar birçok hizmet seçeneği sunulurken; bu hizmetin sınırlı olduğu belirtilmez. Bu nedenle sınırsız olarak sunulan hizmetlerde şartlar daha dikkatli değerlendirilmelidir.
Kullanıcı Desteği: Web hosting çalışmalarında herhangi bir aşamada ortaya çıkabilecek sorunlar için doğru çözümler bulunmalıdır. Bu çözümler, uzman destek ekipleri tarafından kesintisiz olarak devam etmelidir.
Eğitim: Site yönetimi konusunda verilen eğitim büyük önem taşımaktadır. Mevcut eğitim ne kadar detaylı ve anlaşılır olursa, o kadar verimli bir çalışma söz konusu olacaktır.
Ek Olanaklar: Hosting sunucusu, verilerin düzenli bir şekilde depolanmasından yedeklenmesine, güvenliğinden yazılım güncellemelerine kadar pek çok işlemi yerine getirmelidir. Şirket çalışmalarında hosting sayesinde tasarruf edilen zaman, büyük bir fayda sunacaktır.
Güvenlik: Web hosting sağlayıcı, sitenin sürekli olarak yayında olduğunu ve çalıştığını takip etmelidir. Sorunlu bir hosting süreci, web sitesinin verimsiz olmasına neden olur. Ayrıca verilerin ve site içeriğine göre ödeme sistemlerinin güvenliği de etkin bir şekilde korunmalıdır.
Web sitesi oluştururken en çok merak edilen “Hosting nedir?” ve “Doğru hosting firması nasıl seçilir?” sorularının yanıtlarını derlediğimiz rehber aracılığıyla hosting seçiminizi ve çalışmanızı daha verimli hale getirebilirsiniz.