Bize Ulaşın

İçindekiler

Google Search Console Nedir, Kurulumu Nasıl Yapılır? l 2022 Google Search Console Rehberi

Google ürünlerinden biri olan Google Search Console, web sitesi olan herkesin arama motorlarındaki görünürlüğü artırması gereken bir araçtır. Birçok performans ölçümlerini içeren araç sitenizin Google için ne kadar uyumlu olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda tüm SEO sorunlarını tespit ederek yönetilmesine imkân yaratır. Bununla birlikte sorunları iyileştirmenizde de sizlere önemli bir yol gösterici olur.

Birçok dijital pazarlamacı ve SEO uzmanı açısından son derece avantajlı olan bu araç sayesinde, Google arama motorundaki sitelerin ölçümleri çok rahat bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu da sizlere gerekli optimizasyonları yapabilmenizde önemli bir avantaj sağlar.

Google Search Console Nedir?

Google Webmaster Aracı olarak da bilinen Google Search Console arama sonuçlarında ortaya çıkan performansı izlemeye yarayan bir araçtır. Bu araç sayesinde sitenizin teknik hatalarının tamamını bulup düzeltmenize olanak tanınan Google tarafından sunulan ücretsiz bir hizmettir. Bu aracın kullanımı son derece kolaydır ve sitenizin arama sonuçlarına göre performansı hakkında çok detaylı bilgiler sunar.

Bununla birlikte elde edilen sonuçlar sayesinde nasıl bir SEO çalışması yapmanız gerektiğine dair size önemli fikirler sunar. Web sitesinin yapısı hakkında detaylı bilgiler sunarken bir SEO çalışmasının vazgeçilmezlerinden biridir denilebilir. Web siteler üzerinde iyileştirilme yapılmasına olanak tanıyan bir sistemdir.

Google Search Console Ne İşe Yarar?

Web site kurmayı düşünen kişiler için Google Search Console ne işe yarar sorusu son derece merak edilen konulardan biridir. Kullanıcılar açısından bu Google aracının birçok farklı özelliği bulunmaktadır. En çok öne çıkan özelliği ise, web siteleri bu araç sayesinde dizine eklenebilmektedir. Web siteleriniz için bir indeksleme yapabilir ve sitenin indekslendiği dizinde gerekli kontrolleri yapabilirsiniz. Ücretsiz olması bu aracın en iyi avantajları arasındadır. Bu da e-ticaret siteleri açısından önemli bir artı olmaktadır. Google Search Console ile şu avantajları elde edebilirsiniz:
  • Googlebot ile tarama yaparken zorlanılan sayfaları kolaylıkla tespit eder.
  • Sitenin SEO konusundaki mobil uyumluluğunu ölçer.
  • Site haritasını yüklemenize ve kontrol edebilmenize imkân yaratır.
  • Sitenin Google’da nasıl arandığını tespit eder.
  • Seçilen anahtar kelimelerin performansını analiz eder.
  • Link yapısını denetler.
  • Site bağlantınızın dizin içerisinde nasıl gözükeceğini belirlemenize yardımcı olur.
  • Sayfa hızının yüklenme hızını tespit etmede önemlidir.
  • Sitenizde bulunan tüm SEO hatalarını detaylı olarak ayıklar.
  • İndekslenmesi gerekli olmayan arama sonuçları konusunda URL kaldırma işlemi yapar.
  • Sitenin tüm tıklanma oranlarını gösterir.
  • Site linklerinizin hangi web sitelerinde paylaşıldığını görüntülemenize yardımcı olur.
Yukarıda sıralanan maddeler gibi birçok alanda işe yarayan bir Google aracıdır.

Google Search Console Kurulumu Nasıl Yapılır?

Google Search Console kurulumu için öncelikle bir tane gmail adresi gereklidir. Sonrasında aşağıdaki adımları takip ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz:
  1. Giriş işlemini yaptıktan sonra sol üst bölümde bulunan “Menü” kısmına tıklayın. Burada karşınıza sıralana bir liste üzerinden ‘Mülk Ekle’ seçeneğini tıklamanız gereklidir.
  2. Ekranınıza gelen pop-up’ta sağ bölümde bulunan ‘URL Ön Eki’ bölümüne ise http ya da https’li olan alan adınızı yazmanız gereklidir.
  3. Bu aşamadan sonra en önemli olan bölüm de sitenin doğrulanması işlemidir. Doğrulama işlemini birden fazla yöntem ile yapılabilirsiniz. Bunun için şu yöntemleri kullanabilirsiniz:
  • Verilmiş olan doğrulama kodunu sitenizi kodlarken <head> etiketi içerisine ekleme yapabilirsiniz.
  • Google Analytics hesabınız ile doğrulama gerçekleştirme şansınız bulunuyor.
  • Verilen doğrulama dosyasını indirme işlemi yaparak sitenizde yer alan FTP dizinine kayıt edebilirsiniz.
  1. Doğrulama işlemi sonrasında sitenizin web sayfaların da Google’a tanıtmak gereklidir. Bu işlem için de site haritanızın Search Console’a yüklemeniz gerekiyor. Site haritanızı Search Console’de bulunan Tarama kısmına gidip, Site Haritaları sekmesinin hemen altından eklemelisiniz.

Google Search Console Özellikleri Nelerdir?

Google Search Console kullanılarak yapılabilecek birçok işlem bulunmaktadır. Bu işlemler şu şekilde açıklanabilir:

1. Ön İzleme

Ön izleme, aracın dashboard’u olan bir sekmedir. Bu sekmede performans, geliştirmeler ve tüm kapsam ile ilgili olarak birtakım istatistikler sunmaktadır.

2. URL Denetimi

Bu özellik bir sayfanın Google tarafından dizine alınma işlemlerini denetlemektedir. Bir URL’yi kolayca denetleyebilir ya da dizine ekleme talebinizi gerçekleştirebilirsiniz.

3. Kapsam

Sitenizin dizine eklemesinde herhangi bir sorun çıkarsa, bu sekme ile sorunu kolayca tespit edebilirsiniz. Aynı zamanda hangi sayfaların dizine eklendiği de bu özellik sayesinde görülebilir.

4. Performans

Bu özellik Google arama sonuçlarında sitenin performansını göstermektedir. Önemli metrikleri ortaya koyan bu özellik ile aramalardaki mevcut konum, tıklanma oranı gibi detaylar net şekilde görülebilir.

5. URL Kaldırma

Bu özellik console üzerindeki sitenin sayfalarının Google aralama sonuçlarından çıkarılması için kullanılmaktadır.

6. Mobil Kullanılabilirlik

Sitenin mobil cihazlarda görüntülenme sırasında karşılaştığı hataları ortaya çıkarmak için kullanılan bir özelliktir. Bu sorunları detaylı olarak inceleme fırsatı sunar.

7. Site Haritaları

Site haritaları, sahip olunan mülkün site haritası konusunda Google’a bilgi iletilmesini sağlar. Aynı zamanda site haritası gönderme işlemi ile gönderme geçmişini de görüntüleme işlemi yapılabilir. Gönderilen haritalardaki hataların da ne tür hatalar olduğu tespit edilebilmektedir.

8. Hız

Bu özellik ile sitenin içerisindeki sayfaların hız performansları rahatlıkla ölçülebilir. Gerçek zamanlı kullanım dataları ile daha rahat bir karşılaştırma gerçekleştirilebilir.

9. Bağlantılar

Bağlantılar özelliği ise en çok hangi sayfaların bağlantı verildiği üzerinde durulur. Bu işlemlerin kimler tarafından yapıldığı daha net görülebilir.

Google Search Console ile Hangi Veriler Takip Edilir?

Google Search Console sayesinde siteniz ile ilgili olan pek çok veriyi takip etme imkânınız vardır. Bu verilerin tamamı sizlere detaylı raporlar halinde sunulmaktadır. Sunulan raporlar sayesinde sitenizdeki iyileştirmeleri kolay bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu araçla birlikte, aşağıdaki metrikler ile ilgili zengin bilgiler edinebilme şansınız olur:

1. Toplam Tıklama

Toplam tıklama işlemi sayesinde kişiler Google arama sonuçlarında web sitenin ne kadar tıklandığını rahatlıkla görebilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta sonuçlarda tek bir kullanıcı birden fazla görünüyor ise bu tek bir tıklama olarak sayılmaktadır.

2. Toplam Gösterim

Toplam gösterim ise yapılan aramalarda sonuçların tamamının tıklama olarak görülmesini sağlamaktadır. Siteniz kaç bağlantı ile karşılaşmış ise toplam gösterim ile ortaya çıkmaktadır.

3. Tıklama Oranı

Tıklanma sayısının gösterim sayısına bölündüğünde ortaya çıkan değeri temsil etmektedir.

4. Ortalama Konum

Web sitenizin arama sonuçlarında yer alan en iyi konumunu raporlamak için kullanılır.

5. Tarama İstatistikleri

Bu işlem son 90 gün içinde kaç sayfa tarandığı gösterilmektedir. Aynı zamanda indirme boyutu ve indirme süresini de yine bu istatistiklerle görüntüleme şansı bulunur.

6. Site Bağlantıları

Bu işlem ile sayfa sıralamalarında en üst sıralarda yer alabilirsiniz. Değişiklik olması gereken durumlarda da yine sayfalara müdahale etmenize yardımcı olmaktadır.

Google Search Console’a Site Haritasını Ekleme

Bu araç sayesinde Google botları web sitelerinin doğru bir şekilde taranmasını sağlar. Tarama işlemlerinin daha kolay hale getirilebilmesi için de mutlaka XML formatında bir site haritası eklemeniz gerekir.

Search Console sol tarafındaki menüde yer alan bölümde ‘Site Haritaları’ kısmının tıklanması gereklidir. Bu işlem sonrasında ise web siteniz için gerekli site haritası linkini eklemek için ‘Site Haritası URL’i Girin’ kısmı kullanmalısınız. Sonrasında ‘Gönder’ kısmını tıklayabilirsiniz.

SEO Başarısında Search Console Nasıl Değerlendirilir?

Ücretsiz bir sistem olduğu için rahatlıkla her SEO uzmanı tarafından kullanılmaktadır. Bu uygulama sayesinde her türlü tarama işlemi kolaylıkla yapılabilir. Aynı zamanda arama motorlarında sitenin nerede olduğu rahatlıkla görülebilir.
Yapılması gereken, site modernizasyon işlemlerinde önemli bir avantaj yaratmaktadır. İstenilen değişiklikleri yapmak için araç tarafından sizlere sunulan raporları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Arama motorlarında sıralama yükseltmek adına sitenin başarısını olumlu yönde etkileyen Google araçlarından biri olmaktadır.

Google Search Console Hız Raporu

Google site hızını her zaman ön planda tutmaktadır. Özellikle mobil site hızı konusunda çok daha fazla önem veriliyordu. Bu nedenle de artık Google tüm site hızı detaylarını birtakım raporlarla kullanıcıya iletmektedir. Hız raporları sitelerdeki masaüstü ve mobil site hızları ile ilgili URL bazlı rapor sunmaktadır. Bu da site hızı ile ilgili sorunların tespit edilmesinde -özellikle çok fazla içerik yayınlayan sitelerin- işlerini kolaylaştırmaktadır.
Bu raporlar URL gruplarını hızlı, orta ve yavaş olarak gruplandırmaktadır. Aynı zamanda hızı yavaş olan sayfaların neden hız düşüklüğü yaşadığı da raporlarda detaylı olarak yer almaktadır. Bununla birlikte aynı hız değerinde olan tüm URL’ler de ayrı olarak listelenmektedir. Sorunların çözümleri için zamanında aksiyon alabilir ve sitenin hız değerini yükseltecek çalışmalar yapabilirsiniz. Bu hız raporları ile ilgili veriler ise PageSpeed Insight aracı ile alınmaktadır. Raporlara ulaşabilmek için ‘Geliştirmeler’ sayfasına tıklayabilirsiniz.

Google Search Console ile Kullanılabilecek Raporlar

Google Search Console ile kullanabileceğiniz raporlar şu şekildedir:

– Marka Adı & Jenerik Aramalar

Bu rapor sayesinde markanız ile ilgili olan tüm arama sorgularını filtreleme işlemi yapabilirsiniz. Arama sorguları dağılımını anlamlandırmak SEO stratejisi belirlemede son derece önemlidir. SEO çalışmalarının görünürlüğünü tespit etmede kullanılmaktadır. Bununla birlikte 16 aylık veriler arasından marka aramasını görüntüleme yapılabilir. Bir markanın gücü hakkında bilgiler edinilebilir.

– Ana sayfa & Diğer Sayfalar

Ana sayfa görüntüleme konusunda organik trafiğin tespit edilmesinde önemli bir rapordur. SEO kampanyasının etkisini daha da artırabilir. Önemli markalar için trafik son derece önemlidir. Bununla birlikte diğer sayfaların da trafik alması konusunda raporlar sunmaktadır.

– Boyuta Göre Marka Etkisi

Sitenizin trafiğinde diğer boyutlar da son derece önemli bir konudur. Bu işlem ile tüm cihazları görebilir ve sıralamaları filtreleyebilirsiniz.

– Dönemsel Veriler ve Tarih Karşılaştırmaları

Bu raporlama sayesinde 16 aylık geçmişe dönük olarak bütün verileri görebilirsiniz.

– Karşılaştırmalı Pivot Tabloları

Google Search Console’da yeni filtreler arasında farklı öğeler oluşturma imkânı sunan bir raporlamadır. Bu raporlama sayesinde birden çok filtre kullanma şansı elde edebilirsiniz. Bununla birlikte senaryoları daha dar bir hale getirebilirsiniz.

Google Search Console’da Raporları Özetlemek için Filtreleme

Google Search Console’da verileri ayrıştırmak ve görüntülemek amacı ile birtakım filtreler kullanılmaktadır. Filtreler, kullanım açısından web site açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu filtreler arasında şunlar yer alır:

1. Arama Türü

3 farklı arama türü bulunuyor. Bunlar; görsel, web ve video aramalarıdır. Siz hangisinden daha fazla trafik alacaksanız onu seçmelisiniz.

2. Tarih Aralığı

Bu filtreleme size 16 aylık bir data paylaşır. Siz de belirtilen tarih aralıklarınızı seçebilirsiniz.

3. Sorgu

Bu filtre ile yalnızca belli anahtar kelimeler ile ilgili olarak raporlama yapabilirsiniz. Belirlediğiniz anahtar kelimeleri seçerek size bilgiler sunar.

4. Sayfa

Sayfa filtresini kullanarak URL bulabilir ve farklı URL karşılaştırması yapabilirsiniz.

5. Cihaz Tipi

Masaüstü mobil ya da tablet gibi cihazlarda performansı görmek için cihazların filtre türünü belirlemek mümkün olmaktadır. Farklı cihazlarda performansları karşılaştırmak mümkündür.