Google Ads Reklamları, özellikle küçük işletmeler için güçlü bir reklam aracıdır. Google Reklamlarını kullanmak istediğinizde aklınıza gelecek ilk soru şöyle olacaktır; “Google Reklamlarında ne kadar harcama yapmalıyım?” Google Ads’e başlamadan önce sorulabilecek harika bir sorudur. Bu blog yazımızda Google reklamlarından faydalanmak istediğinizde Google Ads bütçe optimizasyonu nasıl yönetilmelidir ? Tüm ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Test Bütçesi ile İşe Başlayın!
Reklam verme işlemine yeni başladığınızda neyin işe yarayıp yaramayacağından tam olarak emin olmayabilirsiniz. İlk test işleminizde, hedef pazarda hangi reklam mesajlarının reklamınız için faydalı olacağına dair fikir edinebilir ve ayrıca hangi anahtar kelimelerin nitelikli potansiyel müşterilere dönüştüğünü ya da dönüşebileceğini öngörebilirsiniz. Bununla birlikte hazırlamış olduğunuz açılış sayfalarındaki tıklamaları baz alarak hangi içeriklerin potansiyel müşteri çektiğinizi rahatlıkla test edebilirsiniz. Bu sayede en iyi sonucu bu test ile elde edebilirsiniz.
1- Test bütçeniz nasıl olmalı?
Google Ads bütçe optimizasyonu yapabilmek için aşağı yukarı şöyle bir metod uygulayabilirsiniz; test etmek istediğiniz anahtar kelime sayısını belirleyip; tıklama başına maliyet ve minimum 100 tıklama ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz anahtar kelimelerden dönüşüm sağlamak için en az 100-200 tıklamaya ihtiyacınız olacaktır. Böylelikle aşağı yukarı bir Google ads bütçe optimizasyonu belirleyecek ve istediğiniz dönüşümleri sağlayabileceksiniz.
Örneğin; 10 TL’nizi 1 TL’lik bir tıklama başı maliyetle test edeceğinizi var sayalım, bunun için 1000 – 2.000 TL tutarında bir test bütçesi planlamanızı öneririz. Yapmış olduğunuz bu ilk test ile birlikte anahtar kelimeleri, reklamları ve açılış sayfalarından gelen dönüşüm oranlarını rahatlıkla görebileceksiniz.
2- Sonraki Aşamada Bütçenizi Belirleyin!
Başarılı reklam verenler bütçelerine sınırlama koymazlar, çünkü etkili bir reklamcılıkta, işlerinde yapabilecekleri en iyi yatırımlardan birinin bu olduğunu bilirler.
Farzedelim ki Google Reklamları’na 1 TL yatırarak karşılığında 1.25 TL , 2 TL veya 5 TL elde etme şansınız var. Burada maliyete değil yatırım getirisine odaklanmanızda fayda olacaktır. Hedef pazarınızda baskın bir reklam vermek istiyorsanız eğer, yalnızca maliyetleri yönetmeye değil; bunun yanında enerjinizi, yatırım getirinizi (YG) reklamcılıktan elde ettiğiniz geliri maksimuma çıkartmaya odaklanmanızı öneririz.
Edinme Başına Maliyete Odaklanın!
Yalnızca tıklama başına maliyete (TBM) odaklanmamalısınız. Birçok işletme Google Ads reklamları verirlen yalnızca TBM’i azaltmaya odaklanırlar. Gerçekte Google Reklamları’nın kalite puanlarını iyileştirmek için öncelikle hedef kitleye yönelik reklamlar ile daha ucuz tıklamalar elde edebilirsiniz. Bu izlenebilecek yolalrdan yalnızca bir tanesidir.
Bir diğer husus ise; Google ads bütçe optimizasyonu kısmını daha verimli hale getirmenin farklı yollarına başvurmanız olacaktır. Burada kastettiğimiz TBM’e değil, Edinme Başına Maliyet’e odaklanmanızdır.
Edinme Başına Maliyet Nasıl Hesaplanır?
Edinme başına maliyet (EBM) teklifi, dönüşüm için ödemek istediğiniz tutarı Google Ads’e bildirmenize yardımcı olan teklif verme yöntemidir. Edinme başına maliyet teklifi, web sitenizde işlem yapma olasılığı yüksek olan kullanıcılara ulaşmanıza yardımcı olabilir.Bu teklif Dönüşüm Optimize Edici’nin bir parçasıdır.
EBM teklifi, tıklamalar yerine dönüşümleri en üst düzeye çıkarmaya odaklanır. Yine tıklama başına ödeme yaparsınız ancak Google Ads, tekliflerinizi daha fazla dönüşüm elde etmenize yardımcı olacak şekilde otomatik olarak ayarlar.
Dolayısıyla, rakiplerinize Google Reklamları’nda gerçekten hâkim olmak istiyorsanız, Google Ads bütçe optimizasyonu için en üst düzeye çıkarmaya odaklanmanız gerekir. Bu bütçeyi en optimize şekilde kullanmanın temel şartıdır. Özetle bütçeyi optimize etmek, bütçeyi kısmak anlamına gelmemelidir. Bütçede yapacağınız az bir artış yüksek faydaya neden oluyorsa burada optimizasyon için bütçede yükseltmeye gitmek daha mantıklı olacaktır.