Bize Ulaşın

İçindekiler

Beklenen Tıklama Oranı Nedir?

Beklenen Tıklama Oranı (TO); Bir kullanıcının, seçmiş olduğunuz anahtar kelimeler üzerinden reklamlarınıza tıklama olasılığını ifade etmektedir. Google Ads, cihaz türünü, arama terimlerini ve açık arttırma durumuna ilişkin diğer faktörleri de baz alarak beklenen tıklama oranını (TO) hesaplar.

“Ortalama” veya “Ortalamanın Üstünde”

Google Ads üzerindeki tüm değerlerinin “ortalama” ya da “ortalamanın üzerinde” görünüyorsa, bu anahtar kelimede herhangi bir tıklama oranı sorunu yaşanmadığı anlamına gelir. Kısacası; Google’daki diğer tüm anahtar kelimelere göre Beklenen Tıklama Oranı (TO) ile ilgili önemli bir problem olmadığını, hatta bu anahtar kelime ile ilgili olarak rakiplerinize göre daha fazla performans elde ettiğinizi gösterir.

“Ortalamanın Altında”

Eğer anahtar kelimenize ait değerler “ortalamanın altında” görünüyorsa, bu durum Google Reklamları üzerindeki anahtar kelimelerinizi daha spesifik olacak şekilde değiştirmeniz gerekebileceği anlamına gelmektedir. Buna ek olarak atılacak ilk adımlardan birisi de; reklam metinlerinizi en iyi anahtar kelimeleriniz ile alakalı olacak şekilde değiştirmenizdir.
Reklam metinleri “ortalamanın altında” bir değere sahip olduğunda, anahtar kelimeler için değişiklik yapmak ya da reklamlardaki daha uygun anahtar kelimeleri kullanmak mantıklı olabilir.
Örneğin; çorap satıcısıysanız ve kullanıcıların “çizgili çorap” araması yaptıklarını varsayalım. Reklam grubunuz aşağıdaki anahtar kelimeleri rahatlıkla içerebilir; çizgili çorap, renkli çizgili çorap, dekoratif çorap, moda çorap, renkli çorap vb. şeklinde olabilirler.
Ortalamanın altında bir reklam örneği;
Ali’nin Çorap Fabrikası

Çok Çeşitli Çorapları Keşfetmek İçin Bugün Sitemizi Ziyaret Edin. % 50 indirimi kapın!
Alakalı anahtar kelimelerden hiçbirini içermeyen reklama kullanıcıların tıklaması pek olası değildir. Daha iyi bir reklam için aşağıdaki başlık örnek olarak gösterilebilir;
Ali’nin Çorap Fabrikası – Online Dekoratif Çoraplar

Çizgili çorap bulmak için bugün sitemizi ziyaret edin. Daha fazla bilgi edin!

Bugün Renkli Çoraplar için Ali’nin Çorap Fabrikasını keşfedin. % 50 indirimi kapın!
“Ortalamanın Üstünde”
Beklenen Tıklama Oranı (TO)’nı iyileştirmek, ortalamanın üzerinde olmasını sağlamak için tercih etmiş olduğunuz reklamlara birden fazla anahtar kelimeler ekleyebilir, kullanıcıların gerçekten arama yapmadığı anahtar kelimeleri kaldırarak; reklam gruplarınıza daha çeşitli anahtar kelimeler de ekleyebilirsiniz.
Google daha önceden verileri; 10 üzerinden Kalite Puanı, tıklama oranı, reklamın alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimiyle ilgili olarak hedef anahtar kelimenin ortalamanın altında ya da üzerinde olacak şekilde ayırıyordu ancak, bu reklam verenler için yeterince kapsamlı kabul edilmediğinden, Google Kalite Puanı Raporu’nu güncelleyerek anahtar kelimlerinizin anlık puanlarının kapsamlı görüntüsünü sunmaya başladı. Bu sayede reklam verenler artık hedef değil, kalite puanı bilgisine kolay ve hızlıca erişim sağlamaktadırlar.
En son sürümünde Google Ads , Beklenen Tıklama Oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi için anahtar kelimeler sekmesinin altında 3 isteğe bağlı durum sütunu sunmuştur.
Sunulan bu veriler ile birlikte kalite puanınızın zaman içerisinde nasıl değiştirdiğini anlamanız kolay ve pratik olacaktır. Güncellenmiş raporlama biçimi ile Google, PPC reklamınızın ve açılış sayfası optimizasyonunuzun kalite puanını ve TBM’den TO’ya dönüşüm oranlarına kadar her şeyi nasıl etkilediğine dair kapsamlı bir rapor sunmaktadır.

Sonuç

Google’ın sunmuş olduğu son kalite puanı raporlamasını kullanırken, akılda tutulması gereken 3 önemli husus vardır. Bu 3 maddeyi aklınızda bulundurarak Beklenen Tıklama Oranı değerlerinizi optimize etmeniz mümkün!
  • Seçtiğiniz tarih aralığı için en son bilinen kalite puanınızı alabileceksiniz.
  • Kalite puanı, beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi ile ilgili geçmiş veriler, 22 Ocak 2016 tarihinden öncesini içermemektedir.
  • Her günün sonunda kalite puanınızın ne olduğunu yansıtan günlük değerlere sahip olmak için “Gün” metriğini anahtar kelime raporlarınıza uygulamayı ihmal etmeyin.